Rubinelli Vajol

Vinhuset Rubinelli Vajol ligger i centrum af Valpolicella i det lille smørhul Vajol. Det charmerende vinhus med tykke murstensvægge og smukt beliggende i bakkerne omgivet af vinmarker, oliventræer, kirsebærtræer og mandeltræer, som er selve essensen af Valpolicellas klassiske skønhed.
Familien Rubinelli vidste i starten ikke meget om vinproduktion og solgte derfor deres druer til producenter i området. I 2006 fik Roberto Ferrarini øjnene op for Vajol området - og foreslog familien at blive deres winemaker. Det sagde familien selvfølgelig ja tak til, da Robeto Ferrarini var kendt fra Quintarelli der kendes af mange som Amarone hus nr. 1. med sin helt egen sofistikerede og frugtige stil.
Valpolicella produceres i et område, som er inddelt i flere Classico-områder hvor huset Rubinelli er eneste producent i Vajol området. Den kvalitetsmæssige tyngde ligger omkring San Pietro in Cariano, Fumane og Negrar, og i et tre gange så stort område i Adige-dalen, som blev en del af distriktet i 1968. De interessante Valpolicella-vine kommer fortrinsvis fra Classico-området.
Fra det øvrige område kommer mange af de Valpolicella-massevine, som fylder supermarkedernes hylder. Nicola Scienza fraRubinelli i Vajol er 3 generation, og udtrykker Valpolicella som en folkelig vin da den er betalbar og en vin de fleste syntes om. Dyrkningen er økologisk, men ikke officielt, da de ikke vil infiltreres i bureaukrati.
Amarone er en tør udgave af Recioto della Valpolicella – den søde rødvin fra distriktet, som er blevet produceret i mange hundrede år. Rigtig god Amarone er ikke billig, mest fordi druerne skal tørres og det kræver utrolig meget plads og kommer på fad i 36 måneder, inden den flaskes og får min et års flaske lagring inden den sendes på markedet. Ripasso, Amarones lillebror, laves ved at man tager massen fra Amarone-produktionen – dvs. massen af skaller, kvas, gær og rest af vin, der er tilbage, når man tømmer gæringstankene, når Amarone-vinen er gæret færdig. Massen tilsættes en færdiggæret Superiore Valpolicella-vin, som på den måde får en ny gæring af det sukker og den gær, der er i massen. Mange Ripasso-producenter – bl.a. Rubinelli Vajol – giver også druerne til basis-Valpolicella’en en ”passito-tur”,- tørrer druerne en måneds tid. Resultatet af både passito og anden omgang gæring på Amarone-massen, er en der smager som en mellemting imellem en rigtig god Valpolicella og en Amarone. I Rubinelli`s tilfælde smager deres Ripasso langt bedre end rigtig mange Amarone vine. De ældste stokke er 80 år og i gennemsnit 60 år.
Den foretrukne stil blandt Amarone-producenter så som Villa Rinaldi - har længe været mørke, tunge og sødmefyldte "bombe" vine. Nicola følger en mere fornyende frugtig og sofistikeret stil. Alle flasker er nummereret af produktion på 50.000 fl

Vine vi henter hjem fra Rubinelli Vajol